Loading...
Porady dietetyka2018-03-26T13:07:59+00:00

PORADY DIETETYKA

Naucz się zdrowo odżywiać w QMEDIC

Wzrastająca częstość występowania nadwagi i otyłości jest w głównej mierze spowodowana współczesnym stylem życia, wysoko przetworzonym, niepełnowartościowym pożywieniem o dużej kaloryczności, brakiem lub zbyt małą aktywnością fizyczną i stresem. Otyłość stwarza zagrożenie dla zdrowia i życia ze względu na potęgowanie ryzyka rozwoju m.in. nowotworów, chorób przewodu pokarmowego, układu ruchu, układu krążenia, cukrzycy typu 2, depresji itp. Redukcja masy ciała jest główną metodą profilaktyki i leczenia tych schorzeń.

Odpowiednie podejście do odżywania

Wiele osób podejmuje próby odchudzania wielokrotnie – nawet powyżej 7 razy, a główną motywacją jest troska o wygląd, a nie o zdrowie. Szukając sposobu na to, żeby schudnąć szybko, bez zbędnego wysiłku decydujemy się na popularne i modne „diety cud”, monodiety, diety wyłączenia, a nawet głodówki. Dietę traktujemy jako działanie doraźne, które ma jedynie pomóc w osiągnięciu zamierzonego celu – zmniejszenie masy ciała, a tym samym poprawę wyglądu. Niestety takie działanie nie dość, że jest nieskuteczne i najczęściej źle wpływa na nasz organizm, to przyczynia się do jeszcze większych problemów z utrzymaniem prawidłowej wagi, a w 95% przypadków prowadzi do „efektu jojo”.

Leczenie nadwagi i otyłości musi być indywidualnie dostosowane do: wieku, płci, stopnia zaawansowania i typu otyłości, czynników ryzyka metabolicznego i chorób towarzyszących. Doraźnym celem leczenia powinna być redukcja o 10% aktualnej masy ciała w okresie 3-6 miesięcy. Celem odległym, który jest znacznie trudniejszy do zrealizowania, jest utrzymanie uzyskanej redukcji masy ciała po wielu latach.

Stawiamy na skuteczność – zasady odchudzania

Skuteczne i bezpieczne odchudzanie jakie proponujemy, opiera się na kilku ważnych zasadach:

  • przeprowadzeniu wywiadu żywieniowego
  • analizie błędów żywieniowych
  • pomiarze obwodów
  • pomiarze składu masy ciała metodą BIA
  • przedstawieniu zaleceń żywieniowych
  • ustaleniu indywidualnego jadłospisu na 7, 10 lub więcej dni
  • określeniu konkretnego celu (ilość kilogramów jakie należy stracić) i czasu jego realizacji.

Pierwsza wizyta

Pierwsza wizyta to między innymi czas na przedstawienie swoich upodobań kulinarnych, stylu życia, aktualnego sposobu odżywiania się oraz oczekiwań pacjenta dotyczących sposobu i tempa zmniejszenia masy ciała. Niezbędne jest także wypełnienie dzienniczka odżywiania, który pomoże ustalić co, w jakich ilościach i kiedy jada pacjent (2 dni powszednie oraz 1 dzień weekendowy) oraz przedstawienie aktualnych wyników badań (najważniejsze z nich to lipidogram, morfologia krwi, poziom hormonów). Przewidywany czas spotkania to około 60 minut.

Następny etap to przygotowanie indywidualnego jadłospisu (na życzenie pacjenta), który uwzględniając wiek, płeć, aktywność fizyczną i zawodową oraz stan zdrowia i preferencje kulinarne  w pełni pokryje zapotrzebowanie danego pacjenta na wszystkie makro i mikroskładniki, witaminy i minerały, a jednocześnie poprzez obniżoną kaloryczność pozwoli uzyskać zakładaną redukcję masy ciała. Jadłospis zawiera spis ogólnodostępnych produktów (w kilogramach, gramach, mililitrach) przeznaczonych na dany dzień oraz sposób przygotowania posiłków (konkretne przepisy i techniki kulinarne).

Stała kontrola

Przez cały czas trwania dietoterapii pacjent jest pod stałą opieką dietetyka. Ma możliwość kontaktowania się poprzez e-mail, dzięki czemu w problematycznych sytuacjach uzyskuje wsparcie, rozwiązanie problemów i rozwianie wątpliwości związanych z prowadzeniem diety.

W trakcie całego procesu odchudzania prowadzone są wizyty kontrolne (pomiarowe) i edukacyjne polegające na udzielaniu wskazówek i porad, przekazywaniu dodatkowych materiałów merytorycznych dotyczący zmiany stylu życia i sposobu odżywiania się oraz opracowywane są nowe indywidualne jadłospisy dostosowane do poszczególnych etapów odchudzania.

Zdrowe odżywianie – co to takiego?

Właściwie dopasowana dieta jest jedną z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych metod wspomagania leczenia chorób współczesnej cywilizacji. Każdy z nas wie, że trzeba się właściwie, zdrowo i racjonalnie odżywiać. Ale co to w rzeczywistości oznacza? Zdrowe odżywianie to takie, które pokrywa całkowite zapotrzebowanie człowieka na wszystkie składniki niezbędne do rozwoju życia i zachowania zdrowia, czyli węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Ich ilość i dobór zależy od płci, wieku, aktywności zawodowej, klimatu, trybu życiu, rodzaju wykonywanej pracy itd. Wiadomym jest, że jednym z czynników decydujących o naszym stanie zdrowia jest właśnie odpowiednie odżywianie.

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA WG INSTYTUTU ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA

  1. Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
  2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach – 3/4 warzywa i 1/4 owoce.
  3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
  5. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tydzień). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
  7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy. Zastępuj je owocami i orzechami.
  8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
  9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 litra dziennie.
  10. Nie spożywaj alkoholu.

Zalecenia wg Światowej Organizacji Zdrowia odnośnie odżywiania (WHO):

  • Osiągnięcie odpowiedniego bilansu energetycznego i zdrowej wagi
  • Ograniczenie spożycia tłuszczów jako źródła energii, zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi oraz eliminacja kwasów tłuszczów trans
  • Zwiększenie spożycia warzyw i owoców, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych, orzechów
  • Zmniejszenie spożycia cukrów prostych
  • Zmniejszenie spożycia soli (sodu), spożywanie tylko soli jodowanej